Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев разясни в студиото на България сутрин какво

...
Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев разясни в студиото на България сутрин какво
Коментари Харесай

Кога ще ходим на избори и какво следва за президента и партиите?

Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев разясни в студиото на  " България заран "  какво следва по процедурните правила.

 

" Народно събрание следва да установи това нейно отдръпване от опита да образува държавно управление. След това президентът е свободен да пристъпи към съвещания за връчване на втори изследователски мандат. Няма период за осъществяване на съвещания. Трябва да бъде прецизиран моментът със съвпадането с изборите за европейски парламент ", уточни конституционалистът.

 

След втория опит президентът разполага със 7-дневен период да връчи мандат на един всред посочените в Конституцията претенденти за министър-председател. Тази процедура е предхождана от съвещания с парламентарните групи. Възможните претенденти са ръководителят на Народно събрание, гуверньорът на Българска народна банка, ръководителят на Сметната палата и неговият заместител, омбудсманът и неговият заместител, изясни доктор Колев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че Конституцията изброява лицата, които могат да бъдат служебни министър председатели, само че няма поредност, която президентът би трябвало да следва. Това става по негова преценка. 

" Всеки един от тях може да откаже. Следва Денков да се готви за продължен мандат. Държавата би трябвало да има ръководство, не можем да си позволим и ден без изпълнителна власт. Ако президентът откаже да подпише оферти състав от посочения министър-председател, тогава ще наруши Конституцията и може да се стартира процедура по търсене на отговорност. Едва ли ще се стигне до такава степен ", сподели още Орлин Колев. 

 

В двумесечен период от последната неспособност за формиране на държавно управление, при връчване на третия изследователски мандат, следва да се насрочат парламентарни избори. Без значение дали имаме служебно държавно управление, добави събеседникът. Дали ще имаме избори 2 в 1, това зависи и от президента, и от партиите, като е допустимо двата вота да са на 9 юни. Съществува и вид предварителните парламентарни избори да се състоят седмица след вота за европарламент.

 

" Служебното държавно управление би трябвало да бъде доста деликатно в осъществяването на своите функционалности, тъй като ще понесе политическа и юридическа отговорност. Премиерът и министрите не се употребяват с имунитет ", акцентира Орлин Колев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР